Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate interesantă de a învinge o bacterie conoscută ca fiind rezistentă la antibiotice cu ajutorul unui ingredient la care nici nu v-aţi fi gândit: turmericul. Bacteriile rezistente la medicamente sunt una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii globale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Unii experţi prezic că va provoca mai multe decese decât cancerul până în 2050, cu excepţia cazului în care oamenii de ştiinţă vor găsi o modalitate de a contracara ameninţarea.
Aproximativ 24-79% din populaţia lumii este infectată cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori). Ca şi alte bacterii, H. pylori a devenit tot mai rezistentă la tratamentul tradiţional cu antibiotice, scrie portalul „Ce se întâmplă, doctore?”. Câţiva cercetători din Marea Britanie şi Germania ar fi găsit un mod inovator de a opri infecţia cu H. pylori fără a utiliza antibiotice, ci cu ajutorul unor capsule minuscule umplute cu ingrediente naturale, în special curcumină, pentru a opri infecţia. Unele studii au sugerat că curcumina, care este un ingredient în turmeric, are calităţi antiinflamatorii şi antioxidante.
Rezistenţa la medicamente apare deoarece bacteriile se dezvoltă şi se adaptează, ceea ce înseamnă că antibioticele nu mai pot vindeca infecţiile bacteriene. Deşi această rezistenţă se dezvoltă în mod natural, utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor pentru a vindeca răcelile, de exemplu, a agravat situaţia. În prezent, medicii tratează bacteriile rezistente la antibiotice cu un cocktail de antibiotice, fapt care a servit doar la creşterea rezistenţei tulpinilor respective.
Citeşte şi: Când a devenit insultător degetul mijlociu. Scurtă istorie
La nivel mondial estimările sugerează că 4,4 miliarde de persoane sunt purtătoare de H. pylori. Aceste persoane nu prezintă întotdeauna simptome, deşi rezultatul poate duce la apariţia de ulcere, inflamaţii ale mucoasei stomacului şi creşterea riscului de cancer la stomac. Medicii consideră că H. pylori este foarte dificilă de tratat.
„Bacteriile se ascund sub mucoasa gastrică, loc în care antibioticele nu pătrund eficient. Acest lucru duce adesea la infecţii recurente şi dă naştere la tulpini rezistente”, spune Goycoolea.
Acum, echipa de cercetare din Universităţile Leeds (Marea Britanie), Münster şi Erlangen (Germania) a descoperit că miliarde de nanocapsule încărcate cu curcumină şi utilizate în doza potrivită, pot opri aceste bacterii să se lipească de celulele stomacului. La rândul său, acest lucru ar putea ajuta antibioticele să îşi facă treaba, mai scrie site-ul csid.ro.